Проблемът с асансьорите остава на дневен ред у нас

Калоян Асенов 07.02.2018 г.

А у нас проблемът с неизправните асансьори остава на дневен ред - голяма част не са модернизирани или подменени, въпреки че наредбата за това вече е в сила повече от година. Съоръженията нямат задължителните алармени устройства и кабинкови врати, казаха в „Денят започва“ председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски и главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков.

Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: От 10 хиляди проверки, които са направени миналата година от Главната ни дирекция, 55 са случая са установени без, но не можем да кажем какъв процент. Всички фирми, които поддържат - моля ви, спазвайте изискванията на наредбата. Наистина касае въпроса за етажната собственост, как се събират средства. Това е едно устройство, което дава възможност в случай да се помогне на тези, които са попаднали в такъв инцидент.

Николай Мариновски - главен секретар на на Българската асансьорна асоциация: Най-значителното при асансьорите в България е, че огромната част от тях продължават да бъдат с полуавтоматичти врати, ръчни, които човек сам трябва да ги дръпне, за да си отвори вратата и нямат кабинна врата.

За да видите видеото, натиснете тук.