Бременна и възрастни драпат по стълбите в 8-етажен блок заради спрян асансьор

Калоян Асенов 17.05.2018 г.

Спирането на асансьора в единия от входовете на блок 1-3 на улица „Цар Страшимир“ в Хасково, провокира гнева на обитателите. Тази сутрин съоръжението им било спряно заради непреминат технически преглед и липса на комуникационна система. В тази връзка днес по обяд живеещите в блока се събраха пред входа, за да изразят недоволството си.

Сред най-засегнатите се оказа бременна в осмия месец жена. „Наложи се днес момичето, пъхтейки, да се качва по стълбите до последния етаж на блока“, обясни нейната съседка Ганка Касабова.

Във вход „Д“ в сградата живеят и много възрастни хора. Една от тях – Жана Ганева, е с болки в коленете и едва не колабира в опит да се добере до жилището си на шестия етаж, възмущава се още съседката й Касабова.

Асансьорът във входа се поддържа от фирма „Лифт 68“. По думите на техниците, дошли днес на място, асансьорът трябвало да мине законния технически преглед до 24 април тази година. В този срок в него трябвало да има монтирана двустранна комуникационна система, заяви техникът Стоил Русинов. Тъй като това не било направено, от фирмата залепили уведомление, че предстои спиране на асансьора, което било направено днес.

Русинов припомни, че изискването за поставяне на устройството, осигуряващо директна връзка с техника, е регламентирано в Наредбата за безопасна екплоатация и технически надзор на асансьори. Условието е всички комуникационни системи да бъдат монтирани в подемните съоръжения до края на 2017 г. Промяната бе направена след серия инциденти в страната, някои от които завършиха със смъртни случаи.

От поддържащата фирма предложили да монтират комуникационна система срещу 280 лева. По думите на Ганка Касабова сумата е прекалено висока и живеещите в блока нямали възможност да заделят средства. Тя намерила в интернет подобно устройство за 49 лева. „С монтажа ще излезе не повече от 150 лева, което е наполовина“, коментира жената. Тя се възмущава, че единствено техният асансьор е спрян, а другите в съседните входове и блокове си работели, макар масово да нямат такива устройства.

Домоуправителката на входа Манолка Манолова пък заяви, че фирмата няма правомощие да им спира асансьора. Това било в компетенциите единствено на службата по надзор. Тя допълни, че по нейни наблюдения такива устройства липсват в обществените сгради, където асансьорите си работят безпроблемно и се ползват от много хора всеки ден.

От „Лифт 68“ заявиха, че преди време са дали възможност на живеещите да си монтират устройството сами, но това не било направено. След пристигането на репортерите на Haskovo.net пред блока, асансьорът беше пуснат. Компромисно, обясниха техниците. Управителят на фирмата Янко Полянов заяви, че поддържат около 100 асансьора в Хасково и никой до този момент не е отказал да се монтира телефонна връзка. Той допълни, че тази вечер е предвидено общо събрание във входа, на което ще присъства човек от фирмата и се надяват да стигнат до консенсус.

От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която отговаря за асансьорите в обществените и административните сгради заявиха, че в Хасково има 470 асансьора и вече във всички има монтирани такива устройства. Контролът в жилищните сгради се извършва от лицензиран надзор от няколко фирми и обобщени данни няма.

Анета Кутелова