Задушаване е причината за смъртта на 10-годишното дете, открито в асансьор

Калоян Асенов 18.09.2018 г.
10-годишното момче, което загина в асансьор в Кюстендил, се е задушило, притиснато от велосипеда си.

До трагичния инцидент се стига, след като момчето си тръгва от урок на осмия етаж в блока. При качването му в асансьора, съседи чуват викове за помощ, след минути идват медици и техници. Изваждат велосипеда и правят опит да помогнат на момчето.
 
„Беше изкривена едната гума – задната, явно е задействала блокировката, за да спре асансьора”, каза Мартин Ковачев, съсед.

„Той има предпазен праг отдолу и предпазна клапа, тя клапата е изключила и той затова е спрял между етажите. Просто някаква нелепа случайност, която закача гумата по стената и някак си се завърта колелото вътре и го заклещва”, коментира Николай Стоименов, асансьорен техник.

Случаят предизвика проверка на разследващи и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

„Нашите хора сега запечатаха асансьора и ще проверят неговата годност, неговата изправност, разпоредил съм да се извършат проверки на още няколко асансьора, стопанисвани, експлоатирани от фирмата, така че това е. Те смятат, че става въпрос за един нелеп инцидент. Не мога по никакъв начин да кажа, предполагам и г-н генерала не може да каже, че асансьора не е работил или че има некакъв проблем с асансьора”, заяви Кирил Войнов, председател на ДАМТН.

Велосипедисти разказват, че практиката да качват в асансьорите колелата си е често срещана. Според техниците това не е редно, въпреки че не е упоменато в наредбата за ползване на асансьорите. Случаят е предаден на прокуратурата.